perjantai 8. kesäkuuta 2012

Jo toinen kisaratsu telakalla

rauhoitettuna ennen leikkausta
Tiistaiaamuna äiti ja Sauli joutuivat heräämään 4.30, pakkaamaan Nasserin traileriin ja ottamaan suunnaksi Tampereen Hevosklinikan. Minä jäin kotiin hoitamaan muita hevosia. Nasser vietiin Tampereelle, koska sen mahassa oli sarkooma eli hyvänlaatuinen kasvain, joka piti leikata pois. Aika oli tilattu tiistaille ja se saatiin yhdeksäksi. Perillä poika oli ollut aika virkeä ja yksi hoitajista oli sanonut, attä nämä arabit ovat vähän huonoja rauhoittumaan, joten hän oli antanut Nasserille tavallista tujumman annoksen. Ennen viimeistä nukutusannosta hevonen talutettiin  pehmustettuun karsinaan odottamaan kaatumista.




leikkaussaliin siirto

Leikkauksen hoiti Jukka Houttu. Ennen operaatiota alkuvalmistelut veivät oman aikansa. Alue ajeltiin ja pestiin tarkasti. Suuhun tungettiin kaikenlaista tavaraa ja monitorit kytkettiin kiinni. Eläinlääkäri sanoi, että leikkauksessa täytyy olla aika aggressiivinen ja tulos on sen mukainen: Nasserin vatsan alla on ammottaa haava. Se oli niin suuri, että reunoja ei voitu ommella kiinni, vaan sitä hoidetaan avohaavana. Se tietää vedellä huuhtelua ja erinäisiä rasvatuubeja. Etukäteen murehdimme sitä, ettei hevonen pääse ulos, vaan joutuu seisomaan puoli kesää tallissa. Yllätys olikin melkoinen, kun eläinlääkäri myönsi heti ulkoilemisen ruohopohjaisessa tarhassa.

Kun leikkaus oli onnistuneesti ohi, Nasser siirrettiin takaisin kaatokarsinaan herämään ja sieltä pian tavalliseen karsinaan. Hevonen oli todella kurjan näköinen, toinen kylki veressä ja vapisi kuin olisi palellut. Parissa tunnissa tapahtui kuitenkin paljon ja hevonen toipui siihen kuntoon, että sen saattoi kuljettaa kotiin. Leikkausalue on aika hurjan näköinen ja sen hoitaminen jännitti. Nasser on ollut kuitenkin yllättävän hyvä potilas ja antanut tehdä kaikki vaadittavat toimenpiteet. Sairaslomaa on tietenkin viikkokausia. Tampereella kyllä lohdutettiin, että vatsa-alue paranee yllättävän nopeasti  vilkkaan verenkierron ansiosta. Yhtä kaikki, ei meitä nyt valmennus- eikä kisa-areenoilla hetkeen aikaan nähdä:(


leikkauspöydällä

7 kommenttia:

  1. Voi ei kurja juttu! Harmi, että kisakausi menee aivan ohi, tiedän miltä se tuntuu. :/ Mutta tuli tässä mieleen, että olisitko innokas, jos tulisit joskus hyppimään Merlinillä? =)

    VastaaPoista
  2. Näin se vain on, mutta hevonen on kyllä jo pirteämpi:). Toki mä voin tulla Merlinillä hyppimään jos vain sovitaan päivä, niin mä olen kyllä heti valmis:)

    VastaaPoista
  3. No hyvä juttu! :) Kiva, kiva! Laitatko vaikka mun sähköpostiin sun puhelinnumeron, niin voidaan joskus sopia. :)

    VastaaPoista
  4. Laitoin numeroni nyt sulle sun säpöön:)

    VastaaPoista
  5. Aika hurjan näköstä kun Nasser nostetaan tonne pöydälle...:O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se hurjan näköistä, mutta hevonenhan ei onneksi tiedä, mitä tapahtuu.

      Poista
    2. Niimpä, onneks! vois vähä ruveta huippaamaan jos olis hereillä! :D

      Poista